Ambitiösa studerande på Yrkeshögskolan Kungsbacka

Läs om en av våra tidigare studerande, Joel Öman, som redan under sin första LIA-period fick löfte om anställning på Skanska där han nu arbetar som BIM-coordinator!

Tidigare arbetade Joel som butikschef inom detaljhandeln, men kände att han behövde nya utmaningar. Nu studerar han första året på YH-utbildningen Byggprojektör – CAD/BIM och är glad över att få ägna sig åt något han verkligen brinner för.

– Efter gymnasiet ville jag jobba och jag valde att inte studera vidare just då. Det är jättebra att möjligheten finns att man kan jobba några år och sedan gå tillbaka till studier när man kommit på vad man verkligen vill satsa på. Yrkeshögskolan erbjuder dessutom korta utbildningar som finns över hela landet, och det passar bra när man har familj.

– Jag har märkt att när man studerar som vuxen lär man sig mycket fortare och det man läser ”går in” bättre. Man anstränger sig kanske lite mer också när man läser något som engagerar en, och även de andra på utbildningen är intresserade och vill lära sig. Det är annorlunda mot när man gick i gymnasiet.

Stark koppling till arbetslivet
Att det blev byggprojektör för Joels del berodde på att den utbildningen innehöll allt det som han tycker är roligt. Han menar att som byggprojektör är man med och bygger morgondagens samhälle, det handlar om framtiden och att få göra skillnad.  

– Utbildningen visade sig vara ännu bredare än jag trodde att den skulle vara, säger Joel. Det är mycket datorhantering och vi lär oss programmen inom CAD och konceptet BIM, men vi får också kunskap om till exempel geoteknik och att mäta påverkan på natur och miljö. Vi lär oss hur man ska designa ett hus från grunden och hela byggprocessen.

Joel gillar att man får möta arbetslivet tidigt i utbildningen, att LIA-perioden ger en chans att få testa på och se var man hör hemma. Han tycker också att det är bra att utbildningsplanen förändras utifrån arbetsmarknadens behov och att de studerande kan vara med och påverka utbildningen – både för sin egen del och för framtida studerande.

– Vissa tycker att det är mer prestige att läsa på universitet än på yrkeshögskola, men båda utbildningarna är eftergymnasiala. Största skillnaden med YH är att man här fokuserar på det som är mest relevant att läsa och kan komprimera en kvalificerad utbildning till två år. En viktig skillnad är också att det är branschfolk som är lärare på utbildningarna. När de säger: ”Det här ska ni tänka på när ni går ut i arbetslivet” så är det en helt annan tyngd i det, eftersom de kommer direkt från arbetslivet.

”Inom YH finns obegränsade möjligheter”
Till andra som funderar på att byta karriär och starta om på nytt vill Joel säga:

– Sök djupt i hjärtat och försök finna vad du brinner för. Du kommer att göra ett bättre jobb om du gör något som du innerst inne tycker är roligt. Och när man väl har bestämt sig finns det obegränsade möjligheter inom YH, det verkar finnas alla möjliga olika yrkesinriktningar och utbildningar.